09 juli 2006

Metropolis - Fritz Lang

Fritz Langs Metropolis er en av filmhistoriens mest betydningsfulle filmer. Ikke minst er filmen det definitive gjennombruddet for science fictionfilm.

Fritz Lang (1890-1976) var en verdens fremst regissører på 1920-tallet med filmer som Metropolis, M og Dr. Mabuses testamente. Lang måtte imidlertid forlate Tyskland i 1934 etter å ha nektet å jobbe for nazistene.

Handlingen i Metropolis finner sted i den futuristiske byen med samme navn. Byen er bygget opp som en scene hentet fra Dantes «Den guddommelige komedie». Øverst, over selve bykjernens gateplan, finner vi herskerklassens paradis. Under jorden bor den utbyttede arbeiderklassen som betjener industriherrenes fabrikker. I en evig kamp med overdimensjonerte maskiner reduseres arbeiderne til tannhjul i Metropolis’ mega-maskineri. Den unge, vakre arbeiderpiken Maria forsøker å organisere arbeiderne til fredelig protest mot utbyttingen. Hun har suksess som agitator, og opparbeider seg en stor tilhengerskare. Freder Fredersen, sønn av Metropolis’ sterke mann, Johan Fredersen, stiger ned fra sitt sete i Edens hage, for å leve ut sine sympatier med arbeiderklassen. I dette underjordiske helvetet forelsker Freder og Maria seg, men Johan Fredersen ser på henne som en trussel mot den herskende klassen. Han planlegger å få henne kidnappet, og erstattet med en robotkopi, for å slik få kontroll over arbeiderne.

Metropolis er kjennetegnet av ekspresjonistiske teknikker: Kostymer, [Maria - en kyborg] arkitektur, mimikk og spillestil er stilisert. I Metropolis har imidlertid Fritz Langs ekspresjonistiske, visuelle kreativitet funnet utløp i en futuristisk dystopisk genre, hvor kun regissørens fantasi setter grenser. Godt hjulpet av scenografene Otto Hunte, Erich Kettelhut og Karl Vollbrecht skapte Lang, som selv hadde studert arkitektur, en strømlinjeformet fremtidsby med røtter både i den klassiske arkitekturen så vel som i den monumentalistiske art deco-stilen. Byen er i det ene øyeblikket idyllisk som et glemt Arcadia, i det neste like overfylt og dekadent som Los Angeles i Blade Runner (se egen omtale) for så å bli et maskinelt, industri-inferno langt dystrere enn Chaplins Moderne Tider (1936, Cin h-99). Langs Metropolis er muligens den mest innflytelsesrike filmbyen noensinne skapt av en regissør.


Kilde: Bergen filmklubb

REGI:Fritz Lang
MANUS: Fritz Lang
ROLLER: Gustav Fröhlich, Birgitte Helm, Rudolf Klein-Rogge, Alfred Abel
PRODUSENT: Universum Film A.G.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.