12 juli 2006

Nosferatu - 1922

Nosferatu er den første filmen basert på Bram Stokers roman "Drakula". Filmen er spilt inn på location og den tyske regissøren Fredrich Wilhelm Murnau brukte både amatører og profesjonelle skuespillere.

Da filmen ble spilt inn i 1922 var romanen "Drakula" fremdeles beskyttet av åndsverksloven. Stokers enke, Florence, hadde rettighetene, men Murnau lagde filmen uten hennes tillatelse. I tilfelle det skulle oppstå juridiske komplikasjoner ble det imidlertid gjort visse endringer: deler av handlingen ble flyttet fra London til Bremen. Sluttscenen ble endret og alle karakterene fikk nye navn. Tittelen ble forandret til Nosferatu, som er et rumensk navn på en spesiell type vampyr som forårsaker impotens. Betegnelsen ble brukt av dr. van Helsing i Stokers roman.

I 1925 fikk Florence Stoker rettens medhold i at alle negativer og kopier måtte ødelegges. Noen kopier ble imidlertid reddet, men disse var dessverre i dårlig stand. Det ble senere funnet en versjon som var både lengre og bedre, og en restaurert film ble lansert.

Regi: Friedrich Wilhelm Murnau
Manus: Henrik Galeen
Foto: Fritz Arno Wagner
Rolleliste: Max Schreck, Gustav Von Wangenheim, Greta Schröder, Ruth Landshoff

Kilde: Bergen Filmklubb

Filmen kan også sees og lastes ned via Arcive.org.

I 1979 laget Werner Herzog en nytolkning av Murnaus stumfilmklassiker med Klaus Kinski og Isabelle Adjani i hovedrollene. Absolutt severdig den også, men den må du nok vente en stund før du kan se gratis :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.