09 juli 2006

Viljens triumf - Leni Riefenstahl, 1934

Triumph des Willens er en tysk propagandafilm fra 1934, men samtidig en av verdens mest kjente dokumentarfilmer. Filmen forherliger nazismen, men dokumenterer samtidig massepsykosen som oppsto i Det tredje Riket.Triumph des Willens skildrer det tyske nazist-partiets massemønstring i Nürnberg i 1934 og er et betydelig historisk dokument fra mellomkrigstiden.

Hitler hadde personlig bedt om at Leni Riefenstahl skulle lage en dokumentar om Rikspartidagen, og han valgte selv filmens tittel "Triumph des Willens". Intensjonen med filmen var å vise forholdet mellom Føreren og folket på en dokumentarisk måte. Viljens triumf ble produsert mot propagandaminister Goebbels’ ønske. Han mente at det var bedre å vinne folkets hjerter gjennom mer subtile metoder, og var redd for at filmer som Viljens triumf ville styrke en latent opposisjon mot nasjonalsosialismens råe manifest.

Riefenstahls stab bestod av 16 kameramenn, hver med sin egen assistent, og det ble brukt 30 kameraer for å filme hele massemøtet. Det ble benyttet nye vidvinkelteknikker og teleskopiske linser for å fange opp folkemengden og reaksjonene deres. Enkelte scener ble øvd inn på forhånd, og hendelsesforløpet er klippet om for å underbygge folkets hengivenhet til Føreren. Resultatet ble en film som pretenderte å være en autentisk dokumentar, men som egentlig var nøye regissert.

Viljens triumf er en kombinasjon av virkelighet og stilisering, men er først og fremst et mesterverk i timing. Filmen kom akkurat på rett tid i tysk mellomkrigstid: Ved å skape et bilde av en sterk leder for et publikum som knyttet Weimar-republikken og Versailles-traktaten til nasjonal ydmykelse, representerte Viljens triumf et ønske om selvrealisering og kamp mot utenlandske krefter som la tøyler på Tyskland. Viljens triumf ble laget i en rekke utgaver og spesialtilpasset hvert enkelt land den skulle vises i. Filmen vant priser under filmfestivalene i Venezia og Paris, og ble vist offentlig i Tyskland helt fram til Det tredje rikes fall.


Kilde: Bergen filmklubb.

Mer om Triumph des Willens på engelske Wikipedia.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.