21 august 2006

Let There Be Light -1946

Let There Be Light var den siste av tre dokumentarfilmer som John Huston laget mens han jobbet for det amerikanske forsvaret. Huston gikk inn i forsvaret i 1942, året etter at han hadde en kjempesuksess med The Maltese Falcon.

Huston tilbrakte tre måneder ved Mason General Hospital i New York hvor de dokumenterte et behandlingsprogram for krigsveteraner med ulike psykiske problemer.

Let There Be Light er en gjennomprodusert film, der få ting er overlatt til tilfeldighetene. Produksjonen minner i det hele tatt lite om det vi forbinder med en dokumentar. Likevel regnes filmen blant de beste beretningene som krigens psykiske ettervirkninger.

Filmen ble det også for kontroversiell for det amerikanske forsvaret som var redde for at den ville ha negative konsekvenser for rekrutteringen. Filmen ble lagt vekk i mer enn tredve år før den endelig ble frigitt for offentlig visning.

Om følgende er sant vet jeg ikke, men det sies at etter en visning i Pentagon utbrøt en general: "He made an anti-war film", hvilket Huston besvarte: "If I ever make a pro-war film, take me out and shoot me."

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.