03 august 2006

M - Eine Stadt sucht einen Mörder

M er Fritz Langs første lydfilm hvor en av forrige århundres beste skuespillere, Peter Lorre, spiller barnemorderen Frans Becker.

Becker dreper unge jenter og terroriserer med det en hel by. Handlingen er lagt til Berlin, men er inspirert av en sann historie om seriemorderen som opertert i Düsseldorf på slutten av 1920-tallet.

Politiet bruker alle sine krefter på å fange barnemorderen og gjør dermed livet surt for Berlins øvrige forbrytere. Disse slår seg derfor sammen og bestemmer seg for selv å fange morderen, som dermed ender opp med å være forfulgt av alle.

De filmatikse fortellerteknikkene som benyttes i M har mange fellestrekk med Fritz Lang og Thea von Harbou (Langs kone og manusmedarbeider) tidligere stumfilmer: Die Spinnen (1919-20) via Dr. Mabuse der Spieler (1922) og Spione (1928).

M er en klar kritikk av det tyske samfunnet slik det utviklet seg tidlig på 1930-tallet. Filmen viser likheter mellom politiets og forbryterligaens organiserte jakt på den ensomme morderen og stiller en rekke spørsmål ved hvem som skal ha rett til å dømme i et samfunn og om hver enkelt må stilles ansvarlig for sine handlinger. Filmen viser blant annet en scene hvor folk danner en mobb og angriper en gammel mann fordi han snakker til en liten jente, en tydelig referanse til nazistene som kom til makten med Hitler to år etter at M ble laget. Peter Lorres rollefigur blir på mange måter personifiseringen av jødene: Han får en "M" på skulderen, ikke ulikt hvordan Davidsstjernen ble brukt for å merke de tyske jødene.

Fritz Lang var selv jøde og fikk dermed oppleve nazistenes forfølgelse, noe som til slutt medførte at han flyktet til USA i 1934. Utviklingen strakte seg imidlertid over mange år, og til tross for at Lang kritiserte nazismen flere ganger ble han kontaktet av Hitlers propaganda-minister Joseph Goebbles med spørsmål om å lage filmer for nazistene. Bakgrunnen skal ha vært at Adolf Hitler likte "Metropolis".

En liten kuriositet: Melodien som Becker plystrer er begynnelsen på Dovregubbens Hall av Edvard Grieg, dubbet av Fritz Lang selv.

M kan lastes ned fra Archive.org.

Regi: Fritz Lang
Manus: Thea von Harbou
Produsent: Seymor Nebenzal
Foto: Fritz Arno Wagner
Komponist: Adolf Jansen, Edvard Grieg
Skuespillere: Peter Lorre, Otto Wernicke, Gustav Gründgens, Theodore Loos, Ellen Widmann, George John
År: 1931


1 kommentar:

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.