02 september 2006

Den tredje mann - 1949

Betegnelsen "klassiker" er noe slitt, men når det gjelder "The Third Man" er det ikke noe annet som duger: Dette er en av filmhistoriens absolutte høydare.

Manus er basert på en roman av Graham Greene, og handlingen er lagt til Wien like etter andre verdenskrig. En amerikansk forfatter (Holly Martins, spilt av Joseph Cotten) kommer til byen for å besøke en gammel venn (Harry Lime, spilt av Orson Welles). Lime er imidlertid død under mystiske omstendigheter og Martin kommer i kontakt med mange personer som etterhvert avslører en særdeles lite hyggelig historie.

Lime har vært involvert i tyveri og illegalt salg av dårlig penicillin, noe som har resultert i mange menneskers død. Martins forelsker seg i Limes kjæreste (spilt av Alida Valli), og blir etterhvert tett involvert i jakten på "den tredje mann".

Filmen innholder en lang rekke flotte scener, som Martins møte med Lime i pariserhjulet, samt forfølgelsesscenene i Wiens kloakker. Regissøren Carol Reed bruker ingen påklistrede effekter, kun kameravinkler, lyssetting og lyden av plaskende vann og ekko fra løpende føtter. Robert Krasker fikk da også Oscar for beste fotografi.

Soundtracket: Anton Karas spiller suggererende bousouki, variasjoner over det samme temaet hele tiden - i seg selv en klassiker, som sluttscenen.

Regi: Carol Reed
Foto: Oswald Hafenrichter
Komponist: Anton Karas
Manus: Graham Greene
Skuespillere: Joseph Cotten, Trevor Howard, Alida Valli, Orson Welles, Bernard Lee, Wilfrid Hyde-White, Ernst Deut

1 kommentar:

  1. Anton Karas spilte ikke bousouki, men zither.

    SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.