17 oktober 2006

Freaks - 1932

I 1932 hadde Freaks premiere i USA. Filmen var kontroversiell fordi man for første gang lot autentiske "freaks" besette rollene. Regissør Tod Browning hadde bakgrunn fra tivoli og kjente mange av disse personene han fikk med i filmen. Planen var å lage skrekkfilm der alt sammen skulle være ekte. Neppe et prosjekt som hadde gått hjem hos filmselskapene i dag.

Filmen handler om dvergen Hans som forelsker seg i den vakre trapes-artisten Cleopatra. Hun er imidlertid mest interessert i muskelmannen Herkules. Cleopatra er imidlertid grisk og når hun finner ut at Hans er formuende bestemmer hun seg for å kapre ham. Hun forførerer Hans og ber ham å gifte seg med henne, men planlegger å drepe ham etter bryllupet. Noen andre får imidlertid vite om planen og bestemmer seg for å gi Cleopatra en lærepenge hun aldri vil glemme.

Freaks ble første gang vist i 1932 og kritikken var svært blandet og MGM måtte trekke filmen med et tap på 164.000 dollar. Den ble for sterk kost for det amerikanske publikummet. Først i 1962 ble filmen igjen vist offentlig.

Kilde: Bergen Filmklubb

Regi: Tod Browning, USA, 1932.
Manus: Willis Goldbeck, Leon Gordon og Tod Browning, etter en novelle av Clarence Robbins.
Foto: Merrit B. Gerstad.
Musikk: G. A. Burns.
Medvirkende: Harry Earles, Daisy Earles, Olga Baclanova, Henry Victor, Wallace Ford m.fl.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.