28 januar 2007

La Jetée - 1962

La Jetée er en flott "film" satt sammen av stillbilder. Kun ett enkelt klipp innholder levende bilder. Filmen er åpenbart ikke i det fri, men kan sees her. Den fortjener imidlertid å bli sett med høyere bildekvalitet og kan bestilles på DVD fra Norsk Filminstitutt. La Jetée sies å være en viktig inspirasjonskilde til "Twelve Monkeys" som for tiden kan anskaffes svært rimelig.

Historien i La Jetée begynner på Orly flyplass, utenfor Paris, noen år før 3. Verdenskrig. Vi introduseres for et bilde av en kvinne. Etter krigen ligger Jorden i ruiner, og de få overlevende menneskenes eneste mulighet til å skaffe mat er å forsøke å reise tilbake gjennom tiden. I denne situasjonen møter vi hovedpersonen, en fengselsfange som gjennom å være "forsøkskanin" blir sendt tilbake i tiden. Ahn får dermed mulighet til å finne ut hva bildet av kvinnen betyr.

Regissøren, Chris Marker, bruker monokrome bilder for å formidle bilder fra fortiden, samtidig som lydsiden er gitt et minimalistisk uttrykk. Gjennom å skape bevegelse i stillbildene, samt ved å utnytte montasje får tilskueren følelsen av at stillbildene er levende bilder. I et enkelt bilde får vi også se virkelig bevegelse, når mannens elskerinne sover og åpner øyenene.

Frankrike 1962
Regi:
Medvirkende: Hélène Chatelain, Davos Hanich, Jacques Ledoux
29 min
Produsert på 35 mm s/hv film
fransk tale

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.