29 april 2007

Plan 9 from Outer Space - 1958

Plan 9 from Outer Space har fått den tvilsomme æren av å bli kåret til verdens dårligste film. Regissøren Edward D. Wood Jr. opparbeidet seg samme status innenfor sitt yrke. Skjønt dårlig er kanskje ikke den rette omtalen av denne filmen. Filmatiske sett har den svært lite å fare med, og skuespillerprestasjonene er godt under pari. Likevel er dette en severdig film som har fått en stor tilhengerskare verden over. Først og fremst takket være talløse feil og mangler, absurd dialog, hjelpeløse spesial-effekter og ditto skuespillerprestasjoner.

Plottet går i korthet ut på at flyvende tallerkner er blitt observert flere steder i USA. Romvesnene har kommet til jorda for å iverksette plan 9. Romvesnene mener jorda må ødelegges fordi menneksene er så dumme og voldelig at det til slutt vil ødelegge hele universet. Planen går ut på å vekke de døde til live slik at de kan angripe de levende.

Edward Wood var en stor beundrer av den ungarske skuespilleren Bela Lugosi, kjent for tolkning av Bram Stokers grev Dracula. Lugosi døde imidlertid like etter at innspillingen av Plan 9 From Outer Space startet. Wood var imidlertid vant til å jobbe med lave budsjetter, der en alltid var tvunget til å finne rimelige løsninger. En erstatning for Lugosi ble funnet, og det faktum at vedkommende var helt ulik Lugosi løste Wood ved å la skuespilleren spille scenene med kappen sin foran ansiktet.


Regi Edward Wood jr.
Med Bela Lugosi
Manus Edward D. Wood jr.
Foto William C. Thompson
Musikk Gordon Zahler

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.