12 januar 2008

Once Upon a Time in the West - 1969

"The westernmovie to end all westernmovies"Filmens handling er lagt til siste halvpart av forrige århundre i det jernbanen strekker seg vestover i USA. Den bringer med seg sivilisasjonen, men med den følger også lovløshet.

Brett McBain (Fank Wolff) har vært forutseende og kjøpt et område som jernbanen kommer til å passere. Det gjør ham brysom for den turberkuløse jernbanedirektør Morton (Gabriele Ferzetti) og revolvermannen Frank (Henry Fonda). Frank og hans folk dreper McBain og planlegger å kaste skylden på den ettersøkte Cheyenne (Jason Robarts). Samtidig er en fremmed mann (Charles Bronson) ute etter Frank.

Frank spilles av Henry Fonda tidligere bare hadde spilt helteroller, og var en enormt populær skuespiller. Nettopp derfor ville Sergio Leone bruke ham i rollen som den sadistiske Frank, en rollefigur som ingen ville forbinde med Fonda.

"Ondt blod i Vesten" er Sergio Leones mest stiliserte og intense westernfilm. Filmen er en klassiker både når det gjelder filmfortelling, kamerabruk, og ikke minst på grunn av Enrico Morricones musikk. Filmen har da også fått karakteristikken "den endelige western".

USA 1969
Regi: Sergio Leone
Manus: Dario Argento, Bernardo Bertolucci, Sergio Leone, Sergio Donati
Foto: Tonio Delli Colli
Musikk: Ennio Morricone
Med: Henry Fonda, Claudia Cardinale, Charles Bronson, Jason Robards, Frank Wolff, Gabriele Ferzetti, Keenan Wynn

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.