30 mars 2008

Trollmannen fra Oz - 1939

Trollmannen fra Oz er fortellingen om den foreldreløse piken Dorothy. Når ting ikke er slik som Dorothy ønsker, drømmer hun seg vekk til et sted langt over regnbuen. En dag går drømmen i oppfyllelse da en syklon kommer og løfter med seg huset hvor både Dorothy og hunden hennes Toto befinner seg. Syklonen tar dem med seg til et vakkert landskap med trær fulle av store frukter, fantastiske blomster og fugler som synger.

Tre menn og en kvinne ønsker Dorothy velkommen til landet Oz. De takker henne fordi de tror at hun har drept en heks, som har holdt mange mennesker til fange. I Oz bor det både trollmenn og fire hekser, to snille og to slemme. Kvinnen som har møtt Dorothy er den gode heksa fra nord. Hun Dorothy to magiske sølvsko og ber henne reise til Smaragdbyen hvor den store trollmannen Oz bor.

Dermed begynner en lang reise til Smaragdbyen. På veien møter Dorothy på et fugleskremsel, en blikktømmerhogger og en løve. De blir hennes hjelpere og følgesvenner. Sammen overvinner de en rekke farer som møter dem og deavslører flere hemmeligheter underveis.

Boka Trollmannen fra Oz ble første gang gitt ut i USA i 1900. 1939-versjonen av filmen, med Judy Garland i hovedrollen, ble raskt en klassiker. Garland tok USA med storm og la grunnlaget for en karriere som tidenes barnestjerne.

Originaltittel: The Wizard of Oz
Regi: Victor Fleming
I rollene: Judy Garland, Frank Morgan, Ray Bolger, Bert Lahr, Jack Haley, Billie Burke, Margaret Hamilton, Charley Grapewin og Pat Walshe

Filmen beskrevet ovenfor er dessverre borte fra Google video. Vi får dermed nøye oss med en versjon fra 1910:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.