02 september 2008

Birth of a Nation - 1915The Birth of a Nation er en amerikansk stumfilm fra 1915, som har markert seg som en av de viktigste bidragene til filmhistorien gjennom tidene. Filmen er regissert av David Wark Griffith, og er i dag beryktet for sitt rasistiske tema. Filmen er basert på Thomas Dixons romaner The Clansman og The Leopard's Spots.

Filmen utspiller seg i de amerikanske Sørstatene, og første halvdel skildrer den amerikanske borgerkrigen. Filmen ble laget knappe 50 år etter at krigen sluttet, og dette satte den i et annet perspektiv enn dagens filmer om samme hendelser.

Den andre halvdelen i filmen er mye mer kontroversiell. Etter krigens slutt opphører slaveriet og Sørstatene innvaderes av svarte og mulatter. I filmen blir disse framstilt som onde og dyriske. De hvite hovedpersonene er fortvilte, men en av dem får plutselig inspirasjon når han ser små barn leke med laken - han grunnlegger Ku Klux Klan. Klanen framstilles i filmen som Sørstatenes store helter og lykkes med å rense landet fra svarte og redder kvinnen som holdes fanget av de svartes ledere, den onde mulatten.

Trass at filmen har et mye kontroversielt budskap og ikke er særlig politisk korrekt, så forblir den en av de viktigste stumfilmene som noensinne har blitt laget og vises ofte i sammenheng med studier i filmvitenskap og filmhistorie.

Teksten er hentet fra Wikipedia.


256Kb MPEG4
DivX (2 GB)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.