06 september 2009

Att döda ett barn - 2003

"Att døda ett barn" er basert på en novelle av Stig Dagerman (1923 - 1954), skrevet på bestilling til en kampanje om trafikksikkerhet i 1948. Jeg har et spesielt forhold til denne novellen, fordi vi baserte eksamensfilmen vår, i 1990, på denne fortellingen. Filmen vår ble ganske vellykket, faktisk synes jeg den var bedre fortalt enn denne versjonen fra 2003, men det er en annen sak.Historien handler om to familier, som begge har bestemt seg for å ta turen ut til havet. Den ene familien består av mor, far og et lite barn som sitter og spiser frokost. Den andre "familien", et kjæreste-/ ektepar, sitter i en bil.

Bilen holder en høy fart, jo før de kommer ut til havet, desto bedre. Samtidig løper minstegutten i den andre familien ut for å låne noen sukkerbiter. I det han er i ferd med å krysse veien blir han påkjørt.

Både filmen og novellen benytter en tredjepersons fortellerstemme. Fortellerstemmen lar oss tidlig få vite at all lykken skal bli vendt om til sorg. Fortellerstemmen lar oss få vite at på denne dagen skal et barn bli drept i den tredje byen av en lykkelig mann.

Fram til selve ulykken fremstilles de to hendelsesforløpene som prarallelle handlinger. Dette er en av grunnene til at denne fortellingen er ganske takknemlig å filmatisere, samtidig som handlingen er visuelt beskrevet.

Kilde: skoleforum

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.