13 september 2010

Les Biches - 1968

Den franske filmregissøren Claude Chabrol (født 24. juni 1930 - død 12. september 2010) var en del av Den nye franske bølgen. Hans regidebut, Min venn Serge (1958), regnes av mange for å være den aller første filmen innen denne stilretningen.

Chabrol regisserte over 60 filmer i løpet av karrieren, blant disse Les Biches, med den langt trøttere norske tittelen "To kvinner, en mann". Filmen forteller historien om to lesbiske elskere - Frederique (Stephane Audran), en rik kvinne, og Why (Jaqueline Sassard), en ung bohem som tjener til livets opphold gjennom å tegne kulltegninger på fortauene i Paris.Frederique tar med Why til en St. Tropez villa, men forholdet går skeis når hun forfører arkitekten Paul (Jean-Louis Trintignant). Why elsker dem begge, og orker ikke tanken på å bli forlatt når Frederique og Paul reiser til Paris sammen. Selv om filmens plot kanskje ikke er så originalt skapte Chabrol med dette en svært severdig, og velregissert film.

Hovedrollen spilles av Chabrols favorittskuespiller, Stephane Audran. De var gidt fra 1964 til 1980. Audran er kanskje mest kjent her hjemme for rollen som Babette i Gabriels Axels kinosuksess Babettes gæstebud (1987).

Den nye franske bølgen (la Nouvelle Vague) er en retning innenfor fransk film, delvis basert på den italienske neorealismen. Regissører som stod i spissen av den franske bølge var blant annet regissørene Jean-Luc Godard, Francois Truffaut, Jacques Demy, Jacques Rivette, Claude Chabrol og Jacques Rozier.

Mange av filmene er politiske og tar opp sosiale samfunnsmessige kontekster fra samtiden. Mange av de som stiftet bølgen, hadde fortid i filmtidsskriftet Cahiers du cinéma, hvor Truffaut tidligere som ung filmkritiker hadde slaktet fransk film. Og mange vil nok hevde det var filmkritikeren og filmteoretikeren André Bazin hadde innflytelse på utformingen av den franske bølgen. Chabrols Le Beau Serge (1958) blir beregnet som den første av alle Ny-bølge filmene. Videre etterfulgte av Truffaut med På vei mot livet (1959) og Godard, med Til siste åndedrag (1960).

YouTube - Les Biches (1968) 1/9

Wikipedia: Claude Chabrol

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.