23 desember 2006

It's a Wonderful Life

It's a Wonderful Life ble ikke noen suksess da den først kom, men ut over på 1960-tallet utviklet dette seg til en juleklassiker som er blitt vist utallige ganger ved juletider. Filmen byr på et flott eventyr som setter tilskuerne i godt humør, og den rette julestemningen.

I den idylliske småbyen Bedford Falls er George Baily den mest populære borgeren og enhver svigermors drøm. Hele sitt liv har han jobbet og slitt for at venner og familie skal få mulighet til å virkeliggjøre sine drømmer. George er den typiske Capra-figur: Han er real og prinsippfast, en hverdagshelt bosatt i en liten harmonisk amerikansk småby. Men når firmaet han jobber i er på randen av konkurs, synes han ikke at livet er verdt å leve lenger.

Clarence, en engel ute på prøve for å gjøre seg fortjent til å få vinger, blir sendt ned til jorden for å hjelpe ham. George får en sjanse til å se hvordan byen hans ville vært om han ikke hadde eksistert. Det er ikke et vakkert syn. Den slemme forretningsmannen Potter har tatt over styringen, og har døpt byen om til Pottersville, som nå er blitt et sted hvor fordervelsen råder.


Regi: Frank Capra, USA, 1946.
Manus: Frances Goodrich, Frank Capra og Albert Hackett, etter en novelle av Philip Van Doren Stern.
Foto: Joseph Walker.
usikk: Dimitri Tiomkin.
Medv: James Stewart, Donna Reed, Lionel Barrymore m.fl.

Kilde: Bergen filmklubb

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.