10 september 2007

A Farewell to Arms - 1932

«Farvel til våpnene» handler om den amerikanske løytnanten Frederic Henry som frivillig befinner seg i Italia som ambulansesjåfør i den den italienske hæren nær grensen til fienden Østerrike under første verdenskrig. En dag etter en langperm møter han den engelske sykepleieren Catherine Barkley og utvikler et forhold med henne og blir senere enn av hennes pasienter etter at han blir såret ved fronten.

Etter et opphold på et sykehus i Milano bestemmer han seg å desertere samme med Catherine som venter deres felles barn. De bestemmer seg til å flykte til den nøytrale Sveits og vende ryggen mot krigen og elendigheten ryggen. Skjebnen vil det annerledes.

Dette er den første av Hemingways bøker som ble filmet. Her skildrer han hvordan det var ute på fronten for unge soldatene som ofret sin ungdom på grunn av en dum krig mellom nasjonene. På tross for farene som skudd, granater og spredning av sykdommer, virket det på mange måter bedre enn livet under permene eller skadeperioden der frykten for dødsangst ble forsterket når de viste de skulle tilbake. Romanen bygger på Ernest Hemingways egne opplevelser som ambulansesjåfør under første verdenskrig.

Regi: Frank Borzage
Manus: Benjamin Glazer og Oliver H.P. Garrett

Kilde: Wikipedia

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.