26 september 2007

Kon Tiki - 1947

Kon-Tiki er Thor Heyerdals prisvinnende dokumentarfilm fra 1950, som dokumenterer ferden til Kon-Tiki i 1947. Lørdag 28. april var det 60 år siden Thor Heyerdahl og hans mannskap la ut på ferden over Stillehavet i balsaflåten Kon-Tiki. Hele 2007 er derfor jubileumsår for Kon-Tiki-ferden.

Flåten Kon-Tiki var en rekonstruksjon av inka-indianernes flåter, slik Heyerdahl tolket dem, og kan i dag sees på Kon-Tiki museet i Oslo. Navnet Kon-Tiki er hentet fra det gamle navnet til inkaenes solgud.

Filmen er den eneste norske film noensinne som har vunnet Oscar for beste dokumentar, og har gått sine seiersrunder verden over.

Jeg er på litt tynn is her fordi filmen, så vidt jeg vet, er fri i USA (dokumentarfilm eldre enn 50 år). Det samme er dessverre ikke tilfelle i Norge. Jeg føler meg imidlertid sikker på at det er i Thor Heyerdals ånd å gjøre denne filmen tilgjengelig for flest mulig.

Se filmen og les Heyerdals bok fra ferden. Deretter bør du ta for deg Aku-Aku, boken Heyerdal skrev om utgravingene og oppholdet på Påskeøya...

Filmen er ingen storhet rent filmatisk, men unik som dokumentasjon og et flott minne om en av forrige århundres mest betydningsfulle nordmenn.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.